Maria Cristina Cella Mocellin

* 18. august 1969   † 22. október 1995

 

Cristinin príbeh sa veľmi podobá príbehu Gianny Beretty Mollovej či Chiary Corbelly Petrillo. Bola mamou troch detí. Aby sa mohlo narodiť jej najmladšie dieťa, syn Riccardo, rozhodla sa odložiť vlastnú liečbu.

Maria Cristina Cella sa narodila v meste Monza na severe Talianska. Vyrastala v kresťanskej rodine a od detstva chodila na výučbu katechizmu. Učenie Cirkvi prijímala pozorne a zbožne. V období dospievania dohliadala v oratóriu na mladšie deti a sama sa naďalej formovala v duchovnom živote. Viedla si denník, v ktorom zapisovala rozjímania a rozhovory s Bohom. Fascinoval ju. Žila bohatým vnútorným životom.

Počas strednej školy inklinovala k rehoľnému povolaniu. Chcela sa stať rehoľníčkou v Kongregácií milosrdných sestier Sv. Jany Antidy, ktoré pôsobili v jej farnosti. Rozhodnutie zmenila, keď počas prázdnin stretla Carla Mocellina. Zaľúbila sa. Nasledovalo dlhé rozlišovanie, výsledkom ktorého bolo pochopenie, že cesta manželstva je rovnako hodnotný spôsob ako dosiahnuť vytúžené stretnutie s Bohom vo večnosti.

V 18-tich rokoch začala trpieť veľkými bolesťami. Bolesť spôsoboval nádor v stehne. Tri cykly chemoterapie ju na dlhé mesiace vyradili z bežného chodu života aj štúdia. Utrpenie posilnilo jej lásku s Carlom, s ktorým bola už v tom čase zasnúbená. Navštevoval ju v rôznych nemocniciach, v ktorých sa liečila. Sľúbili si, že sa budú navždy milovať a plánovali spoločnú budúcnosť. Cristina sa po absolvovaní liečby úplne uzdravila, a mohla dokončiť školu.

Jej svadba s Carlom sa konala vo februári 1991. Spoločný život začali v Carlovom rodnom meste. Cristina bola vtedy v treťom ročníku na Katolíckej univerzite v Miláne, kde študovala cudzie jazyky. Prvý syn Francesco sa narodil 10 mesiacov po svadbe. O dva a pol roka nasledovalo ďalšie dieťa, dcéra Lucia. Boli to pre mladú rodinu roky radosti, kedy Carlo a Cristina prežívali nezvyčajne silnú lásku.

Iba pár mesiacov po narodení Lucie, Cristina znova otehotnela. Bolo to na jar roku 1993. Ukázalo sa, že po piatich rokoch sa vrátil nádor. Postihol rovnakú nohu. Manželia boli veľmi zasiahnutí touto správou a v intenzívnej osobnej i spoločnej modlitbe dospeli k rozhodnutiu zachrániť život dieťaťa za každú cenu. Cristina sa podrobila lokálnej operácií, ale odmietla začať s chemoterapiou. V júli 1994 sa narodil zdravý syn Riccardo. Cristina začala s liečbou, no metastázy už zasiahli pľúca, čo jej spôsobovalo nesmierne bolesti. Bol to aj začiatok jej úplného odovzdania sa Božej vôli, keď vložila všetko do rúk Toho, koho milovala a koho sa snažila nasledovať celý svoj život.

Zomrela 22. októbra 1995 a zanechala po sebe hlboký odkaz lásky a viery v Boha. Vďaka jej duchovnému denníku, ktorý bol publikovaný v roku 2005, môžu mnohí ľudia čerpať z jej životného príbehu. V roku 2012 bol začatý proces jej beatifikácie.

 

Z Cristininho denníka:

Pane, verím, že túžiš iba po mojom šťastí!
Preto: Tu som!
Zober ma, urob so mnou, ako si praješ.
Verím, že to, čo mi vyberieš a určíš,
bude pre mňa cestou, ako prísť k úplnej radosti.
Chcem ti veriť,
oprieť sa o teba, aj keď viem, že budem trpieť, a často pochybovať.
Pane, ukáž mi cestu:
nezáleží na tom, či chceš, aby som bola mamou alebo rehoľnou sestrou,
záleží jedine na tom, aby som uskutočnila Tvoju vôľu.
Nechaj ma hoci trpieť, pretože v utrpení sa s tebou stretávam, moja Spása.
Nechaj ma hoci na pochybách, pretože v pochybnostiach
ma najviac osvetľuje Tvoje Slovo.
A hovoríš ku mne úprimne a s láskou, aby si ma uistil.
Pane, potrebujem ťa!
Potrebujem žiť s Tebou, pre Teba a v Tebe …. Tu som!
(December 1985)

Čo ti dnes môžem ponúknuť, ak nie moje bolesti, moje bolesti?
Ty, ktorá si matka, rozumieš mojim úzkostiam:
maj moje deti pod svojou ochranou, prosím,
pozeraj s láskou na môjho manžela, aby ich mohol vychovať
a priťahuj ich stále bližšie k Pánovi.
(13. septembra 1995)

Použi ma Pane, ako chceš,
aby nevyšiel nazmar ani jediný môj dych
Dokonca aj moje ťažkosti s dýchaním sú tvoje …
… ako obvykle ti ponúkam túto moju bolesť, iba fyzickú,
za obrátenie hriešnikov.
Začínam milovať toto utrpenie
stáva sa mojím priateľom, pretože ma vedie k Tebe.
MILUJEM ŤA, JEŽIŠ, MILUJEM ŤA, MILUJEM ŤA!
(23. september 1995)

Modlitba:

Bože, zdroj všetkého Dobra, Ty si tak obdivuhodne osvetľoval a podporoval túto mladú matku, že sa stala jedinečným príkladom viery, rodinného života a obrany počatého života. Maria Cristina robila rozhodnutia vo svetle Evanjelia. Posilu a útechu hľadala v Eucharistii. Prosíme Ťa, aby bola príkladom a oporou všetkým kresťanským rodinám.

Zdroje:

www.lastampa.it
www.amicidicristinaonlus.it

Zdroje ilustračných fotografií:

www.amicidicristinaonlus.it
www.difesapopolo.it
www.valstagna.info

ĎALŠIE PRÍBEHY: